in

Bukan Bakteria, Bukan Virus! Otak Lelaki ‘Dimakan’ Amoeba, Jabatan Kesihatan Florida Beri Amaran!

Otak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Dunia pada tahun 2020 ini dipenuhi dengan pelbagai cabaran termasuk Covid-19 yang tidak pernah dijangka oleh manusia.Belum selesai isu Covid-19, baru-baru ini pegawai kesihatan di Florida telah memberi amaran mengenai amoeba ‘pemakan otak’ yang dilaporkan telah menjangkiti seorang lelaki di Florida.

Jabatan Kesihatan Florida menerusi satu kenyataan pada 3 Julai lalu memaklumkan bahawa seorang lelaki di Hillsborough County telah dijangkiti amoeba yang dikenali sebagai Naegleria fowleri.

5F0324194Dca683C6106Ce97

Menurut sumber, Amoeba yang bersel tunggal itu dikatakan boleh memusnahkan tisu otak hingga menyebabkan pembengkakan otak dan kematian. Walau bagaimanapun, sehingga kini keadaan lelaki masih belum diketahui.

Kalau korang nak tahu, Naegleria fowleri  ni menjangkiti manusia apabila air yang mengandungi amoeba masuk ke dalam tubuh manusia menerusi hidung.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) menjelaskan bahawa ini biasanya terjadi ketika seseorang pergi berenang atau menyelam di tempat-tempat air tawar yang hangat seperti tasik dan sungai. Amoeba kemudian meresap ke dalam hidung sehingga ke otak di mana ia akan memusnahkan tisu otak.

Biasanya, amoeba ini hanya dikesan di negeri Amerika Selatan dan sangat jarang berlaku di Florida di mana hanya 37 kes yang dilaporkan sejak tahun 1962.

Oleh kerana ini, Jabatan Kesihatan Florida telah mengeluarkan amaran kepada orang yang berenang dan menyelam di Florida untuk lebih berwaspada.

Baca: 1,772 Kematian Akibat Radang Paru-paru, China Beri Amaran Ada Virus Baru Wujud Lebih Bahaya Daripada Covid-19

F.b 1 4

Sumber: Google

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.