“Boleh bagitahu boss ni”- 4 Sebab Saintifik Kenapa Korang Patut ‘Lupakan’ Kerja & Pergi Holiday Sekarang!

Walaupun dekat Malaysia ni kita diberikan sekurang-kurangnya 14 hari annual leave setiap tahun, mesti akan ada antara korang yang tak sentuh pun cuti tu kan?

Mungkin antara sebab ada yang “takut” nak ambil cuti kerana fikirkan, lagi banyak buat kerja lagi cepat naik pangkat atau gaji atau tak nak bazir duit OR bos susah nak approve cuti!

Semua alasan-alasan ni tak boleh pakailah… Sedangkan Sains sendiri merayu untuk korang pergi bercuti tau. Kalau tak percaya, jom tengok 4 sebab saintifik kenapa korang kena ambil cuti dan pergi holiday sekarang jugak!

1. Hidup lebih bahagia bila cuti lebih 8 hari

Sumber: GineersNow

Ok, to be fair, kalau dapat cuti public holiday sehari pun mesti dah bahagia kan? Tapi, jangan silap, tak semua percutian boleh tingkat kebahagiaan dalam hidup korang tau.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Universiti Finnish, kebahagiaan hanya akan meningkat dengan jayanya selepas lapan hariSo, kalau korang betul-betul nak rasa happy lepas bercuti, make sure korang ambil cuti lapan hari straight tau.

2. Boleh kurangkan risiko sakit jantung hingga 32%

Sumber: Gfycat

Kajian dari Framingham Heart Study menemui, wanita yang hanya bercuti sekali dalam masa enam tahun (atau kurang) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk dapat sakit jantung berbanding orang yang ambil cuti sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Bukan tu je, kajian yang sama juga menemui, lelaki yang cuti panjang setiap tahun, risiko untuk dorang mendapat sakit jantung jatuh sampai 32 peratus berbanding orang yang tak pernah ambil cuti.

Konklusinya, lagi banyak korang pergi vacation, jantung korang akan jadi lebih sihat. Jangan lupa, sakit jantung ni pembunuh nombor 1 tau!

3. Kreativiti meningkat bila fikiran lebih tenang

Sumber: Odyssey

Perasan tak, lagi lama korang kerja, lagi tepu otak korang? Nak fikir idea pun susah tau!

Ini kerana, otak korang beroperasi dengan dua cara: Satu, untuk fokus pada tugasan dan satu lagi membiarkan fikiran korang melayang dan berangan. Kalau korang terlalu kuat bekerja, maknanya otak korang sentiasa dalam mode untuk fokus sampai kerja korang habis.

Sebab tu, kalau korang bagi masa untuk otak korang chill kejap dari kerja dan tak fikir tentang benda-benda yang serabut, time tu lah idea-idea bernas dan kreatif mula munculkan diri.

4. Bercuti boleh kecikkan pinggang

Korang pun tahu kan, kalau pergi bercuti ni memang boleh tenangkan fikiran. Tapi admin ada berita lagi baik untuk korang, kalau korang habiskan masa buat aktiviti-aktiviti yang korang suka, termasuk pergi bercuti, korang boleh kecikkan pinggang tau!

Kajian daripada University of Pittsburgh, hampir 1,400 orang yang lebihkan masa untuk diri sendiri mempunyai indeks jisim badan yang rendah dan pinggang yang lebih ramping yalls! 

Sebabkan korang dah ada alasan saintifik kenapa korang patut pergi bercuti, admin cadangkan korang apply cuti dan rasai pengalaman-pengalaman menarik di Resorts World Sentosa Singapore!

Universal Studios Singapore

Sumber: Resorts World Sentosa Singapore

Siapa je tak teringin nak pergi Universal Studios Singapore ni? Dekat Universal Studios Singapore ni, korang boleh experience lebih dari 20 rides yang fun dan thrill, pertunjukan-pertunjukan yang menarik serta berjumpa dengan karakter-karekter favourite korang secara live! Seronoknya!

Tengok promo terkini Universal Studios Singapore kat sini.

S.E.A. Aquarium

Sumber: Resorts World Sentosa Singapore

Ha, lepas korang dah berseronok dekat Universal Studios Singapore, keesokan harinya korang boleh relax dan enjoy pemandangan lebih dari 100,000 hidupan laut dari 1,000 spesis dekat S.E.A. Aquarium ni. Korang boleh tengok, jerung, ikan pari besar, obor-obor berenang dekat sekeliling korang. Memang cantik gila!

Dekat sini, korang boleh tengok macam mana dorang bagi ikan makan, belajar fakta-fakta menarik tentang hidupan laut dan bertemu dengan maskot-maskot yang comel serta pertunjukan PERCUMA! Nakkkk

Tengok promo terkini S.E.A. Aquarium kat sini.

Adventure Cove Waterpark

Sumber: TimeOut

Last but definitely not least, korang boleh berseronok main gelongsor laju atau bermalas-malasan dengan belayar di lazy river.

Bukan tu je, apa yang istimewanya Adventure Cove Waterpark ni berbanding taman tema air yang biasa korang pergi, dekat sini korang boleh pergi snorkeling macam dekat pulau tau!

Korang boleh berenang dengan lebih 20,000 ikan tropikal, ikan pari dan shark! Tengok promo terkini Adventure Cove Waterpark dekat sini.

Lagi berbaloi dengan “Triple Fun Pass”

Sumber: Resorts World Sentosa Singapore

Tahun baru ni, Resorts World Sentosa Singapore, telah perkenalkan “Triple Fun Pass”. Dengan satu harga, korang boleh rasai ketiga-tiga tempat menarik ni dalam masa tiga hari tau!

Dengan “Triple Fun Pass” ni, korang akan diberikan akses selama 3 hari ke Universal Studios Singapore, S.E.A. Aquarium dan Adventure Cove Waterpark.

3 tarikan
3 hari penggunaan
1 harga terbaik: S$122 (RM380) 

Triple Fun Pass” ini berharga SGD122 (RM380) je and korang jimat sebanyak SGD38, kalau convert lebih seratus tau! Untuk tiga tarikan ni, memang berbaloi-baloi dan murah!

So, tunggu apa lagi? Rasai pengalaman hebat di tiga tarikan yang famous ni sekarang. Dapatkan tiket korang kat sini.

Sebelum korang apply  cuti tu jangan lupa bagi empat alasan yang admin suggest tu dekat bos korang, okay?

Untuk maklumat lanjut dan promosi-promosi menarik, korang boleh layari laman web Resorts World Sentosa Singapore rwsentosa.com/my

Lobak Merah ialah laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu viral setiap hari.