in

Apple Bakal Jual Alat Ganti iPhone, Boleh Baiki Sendiri Dirumah

Baiki Iphone Diy

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pengguna Apple pasti teruja dengan pengumuman terbaru yang dibuat oleh syarikat berkenaan baru-baru ini tentang Pembaikan Layan Diri yang akan membolehkan pengguna produk daripada syarikat berkenaan membaiki sendiri peranti mereka selain boleh membeli sendiri alat ganti dan peralatan tulen daripada Apple.



Difahamkan pada peringkat permulaan, pembaikan layan diri ini tersedia untuk model iPhone 12 dan iPhone 13 dan difahamkan juga untuk rangkaian komputer Mac yang menggunakan cip M1.

Tawaran ‘Self Service Repair’ ini juga difahamkan bakal diperkenalkan kepada semua pengguna di Amerika Syarikat pada awal tahun depan dan akan turut diperluaskan ke rantau-rantau lain sepanjang 2022!

Apple Repair

“Semua pengguna produk Apple bakal mempunyai akses kepada semua alat ganti, peralatan dan buku panduan tulen”

Pada peringkat permulaan, difahamkan program ini akan memfokuskan kepada perkara yang biasa dibaikpulih seperti skrin paparan, bateri, dan kamera. Walaupun begitu, difahamkan keupayaan untuk pembaikan tambahan akan tersedia penghujung tahun hadapan. 

Menurut Ketua Pegawai Operasi Apple,Jeff Williams, syarikat berkenaan telah menambah lokasi perkhidmatan yang membolehkan pengguna untuk mendapatkan khidmat gantian barangan dan peralatan tulen.

Apple Self Service Repair Hero 11172021

Bercakap mengenai program pembaikan layan diri ini, pihak Apple meminta agar pengguna membaca dahulu buku panduan pembaikan sebelum membuat sebarang penukaran atau pembaikan keatas peranti.

Difahamkan, terdapat lebih 200 alat ganti dan peralatan yang akan dijual oleh Apple selepas program ini dilancarkan nanti dan buat masa sekarang, belum ada senarai harga yang dikeluarkan bagi setiap alat ganti dan perkakas.

p/s : Katanya pengguna akan mendapat ‘recycle credit’ sekiranya memulangkan bahagian yang diganti tu. Korang rasa macam mana? Berani nak baiki sendiri? 

Baca : “Arahan mudah pun tak faham” – Siri Jadi ‘Kurang Bijak’ Lepas iOS Terbaru Dikemaskini?

Ios 15 Siri Ada Problem

Sumber: Apple
Sumber: Apple

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.