in

4 Tips Untuk Latih Si Comel Faham Bahasa Kita

Siapalah tak nak Si Comel yang jinak dan manja dengan kita kan? Ia dah menjadi satu terapi minda buat kita jika Si Comel itu datang ke tempat kita dan meminta untuk dimanjakan.

Apatah lagi bila kita dapat lihat gelagat Si Comel ini yang boleh memecahkan kesunyian kita. Boring juga kalau ada Si Comel tapi dia pasif tak faham bahasa kita kan?

Jadi, kalau korang nak Si Comel korang faham bahasa macam video-video yang kita tengok dekat media sosial tu, meh sini min ajar. Mudah-mudahan bermanfaat dan berkesan sebab min dah cuba!

 

`1. Kalau boleh bela Si Comel yang masih kecil

Bagi korang yang ada niat nak bela Si Comel, kalau boleh cari Si Comel yang masih kecil.  Masa inilah korang akan jaga dan beri perhatian lebih kepada haiwan tersebut.

Masa ini jugalah mudah kalau korang nak mandikan dia dan belai supaya mereka mudah kenal dengan tuannya kalau nak dibandingkan dengan Si Comel dewasa, lebih-lebih lagi kalau Si Comel dari jalanan, memang susah.

Melainkan kalau korang dah pro dan banyak pengalaman dalam bab ni. Tapi kalau boleh, bela lah dengan ibu dia dan adik beradik dia sekali.

 

2. Rajin berkomunikasi dengan Si Comel

Waktu ini, kerapkan berkomunikasi dengan Si Comel, faham maksud-maksud yang Si Comel mahukan. Berikan layanan baik kepada Si Comel, korang rajin-rajinlah ‘bermain’ dengannya dan kerap usap Si Comel itu supaya dia selesa dan tak takut dengan kita dan di tempat baru.

Yelah, sebab bela dari kecil kan? Mesti nak perhatian lebih. 

 

3. Kerap panggil kucing dengan nama gelaran supaya dia faham

Berikan satu nama gelaran dan gunakan nama itu untuk panggil mereka. Dari situ, lama kelamaan Si Comel  akan faham. Kena ada kesabaran yang tinggi kalau Si Comel itu buat tak endah dan buat kerenah.

Berikan reward kepada Si comel itu dengan makanan-makanan yang berkualiti supaya Si Comel akan selalu dekat dengan kita. Nak tahu makan apa yang bagus untuk Si Comel?

 

4. REFINE, Makanan Basah Premium sebagai pilihan Si Comel

Kesihatan Si Comel perlu dijaga, bagaimana? Faktor pemakanan! Ia juga memainkan peranan penting jika inginkan Si Comel yang kelihatan lebih sihat dan ceria. Kalau tak sihat mesti dia tak ada mood nak main dan mereka malas nak layan kita.

Kenapa Tuna Putih? Menurut kajian, Isi Tuna Putih Premium Terpilih ada perbezaannya berbanding Isi Tuna Merah.

Ini pengiraan untuk setiap 100g hidangan

Isi Tuna Putih :

Tahap kelembapan 70.94g, kandungan lemak hanya 3.056. Protein 18.90, karbohidrat 0.263 dan jumlah kalori hanya 104 sahaja

Isi Tuna Merah :

Kelembapan 69.37, lemak 4.631, Protein 18.28, karbohidrat 0.750 dan kalori sebanyak 120.

Jelaslah di sini bahawa isi tuna putih adalah makanan yang juicy, rendah lemak, kaya dengan protein, karbohidrat rendah dan paling penting sekali rendah kalori!

Malah tekstur isi tuna putih juga lebih padat (seakan-akan dada ayam) jika dibandingkan dengan Red Meat Tuna yang seperti bahagian thigh ayam. Jadi isi tuna putih adalah pilihan bagus untuk diet Si Comel dan confirm Si Comel korang akan kenyang bila makan ni!

Malah REFINE juga menyajikan Daging Ayam Terpilih dalam resipi ini untuk menjadikannya lebih enak dan berkualiti tinggi dan sekaligus menjadikan ia santapan sempurna untuk Si Comel.

Untuk mendapatkan kualiti daging tuna yang terbaik, min gunakan satu produk makanan Si Comel daripada REFINE, Makanan Basah Premium

 

REFINE, Hidangan Mewah untuk Si Comel

REFINE ini menggunakan sumber daging tuna dan ayam yang berkualiti tinggi di mana ia menjadi satu makanan yang paling digemari ‘Si Comel gebu’ min.

Dengan menggunakan Isi Tuna Putih Premium Terpilih & Daging Ayam Terpilih ini, ia mampu meningkatkan mutu penglihatan, meningkatkan imuniti dan paling penting lagi boleh membekalkan tenaga kepada Si Comel kesayangan korang sebab Si Comel akan jadi makin gebu!

REFINE juga didatangkan dengan beberapa pilihan yang pasti menaikkan selera Si Comel.  Dengan menggunaan Isi Tuna Putih Premium Terpilih dan Daging Ayam Terpilih, REFINE disediakan dalam bentuk dua variasi dengan pelbagai pilihan hidangan gourmet; REFINE dalam Tin dan REFINE dalam Pouch.

Kiranya memang makanan ini dah level-level hidangan mewah untuk Si Comel kita.

Jadi, kalau nak reward Si Comel korang, pilihlah REFINE, Makanan Basah Premium  ni, mesti Si Comel akan makin suka dan sayang korang sangat-sangat. 

Oh ya, korang boleh dapatkan dapatkan REFINE, Makanan Basah Premium ini menerusi www.smartheart.my, ataupun di Shopee dan Lazada!