Wow! Banduan Wanita Diberi Peluang Bersolek dan Sertai Pertandingan Ratu Cantik

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:Jika disebut tentang penjara, kita biasanya akan membayangkan keadaan yang tegang dengan banduan yang sibuk membuat kerja-kerja yang telah ditugaskan kepada mereka. Namun, lain pula dengan penjara ini yang mengadakan acara yang luar biasa bagi meraikan penghuninya.

Baru-baru ini mStar melaporkan sebuah penjara di Rio de Janeiro, Brazil telah mengadakan Pertandingan Ratu Cantik Penjara untuk banduan perempuan di situ. Pada hari pertandingan tersebut, banduan wanita yang sedang menjalani hukuman penjara telah diberi peluang untuk bersolek dan berhias bagi menyertai pertandingan ratu cantik.

Sumber: New York Post
Sumber: New York Post

Lengkap dengan solekan serta rambut yang didandan, pertandingan ratu cantik ini telah disertai oleh 10 orang penghuni di pusat tahanan Talavera Bruce. Selain itu, mereka juga turut memakai kasut tumit tinggi dan melakukan catwalk sama seperti pertandingan ratu cantik biasa. Bukan itu sahaja, mereka juga diadili berdasarkan gaya berjalan dan penampilan mereka.

Sumber: New York Post

Banduan perempuan yang menjadi peserta telah berentap sambil disaksikan oleh 440 penghuni yang lain dan ahli keluarga mereka yang dijemput bagi memeriahkan lagi acara. Acara itu ternyata lebih meriah dengan kehadiran, sorakan dan sokongan yang diberikan oleh mereka meskipun tetap dikawal ketat bagi memastikan perkara yang tidak diingini daripada berlaku.

Sumber: New York Post

New York Post melaporkan pertandingan ini diadakan bagi meningkatkan tahap keyakinan banduan wanita di dalam pusat tahanan tersebut, mengelakkan daripada menjadi malas dan menggalakkan kerjasama antara banduan di dalam penjara.

Selain itu, melalui pertandingan ini, peserta diberi peluang untuk bertemu dengan ahli keluarga masing-masing yang jarang mereka temui.

Sumber: New York Post
Sumber: New York Post
Sumber: New York Post

Michelle Rangel, 28, merupakan banduan yang telah memenangi pertandingan ratu cantik itu pada tahun lepas. Menurutnya, dia berasa sangat teruja dan gembira setiap kali pertandingan ini berlangsung.

Sepanjang acara ini, saya tak rasa seperti berada di penjara.”

Dia yang dimasukkan ke pusat tahanan akibat mengedar dadah turut mengatakan berasa bebas walaupun acara itu hanya untuk satu hari. Pertandingan itu berakhir dengan kemenangan berpihak kepada Mayana Rosa Alves sekaligus memberikannya gelaran Miss Talavera Bruce.

Sumber: New York Post

Bagus juga buat pertandingan seperti ini. Sekurang-kurangnya banduan dapatlah bergembira dan bertemu dengan keluarga mereka.

Baca: Banduan Luangkan Masa 14 Tahun Dalam Penjara Untuk Belajar, Kini Miliki Ijazah Sarjana!

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:

Ditulis oleh Amalina Zainal

Seorang yang optimis dan teliti serta berkemahiran dalam berkomunikasi; boleh bekerja dalam pasukan, berfikiran terbuka dan seorang yang menepati masa.