in

“Semakin menjadi-jadi, semakin b*ngsat!” – Lelaki Racist Tuduh Sambutan Chingay Sebagai Perarakan Komunis

Komunis2 1

Tak fikir panjang, pemuda  ni terus cepat buat kesimpulan dengan kaitkan nama badan kebajikan ini sebagai isu perkauman. Mungkin gara-gara nak raih attention dekat media sosial punya pasal.

Ahad lepas (22 Disember 2019), di Jalan Raja Uda, Butterworth Penang ini ada buat sambutan Festival Chingay dengan mengadakan perarakan secara besar-besaran. Sambutan ini memang akan diadakan setiap tahun.

 

Kami menasihatkan orang ramai supaya tidak berkongsi video tanpa menyiasat kandungan itu hanya untuk menjadikannya viral.”

Msian Mistaken Kiwanis For Communist At Chingay Procession Police Searching For Spreading False Information World Of Buzz 768X507 1
Sumber : thestar

Perayaan yang diraikan bersama beberapa ahli komuniti dan badan NGO ini diraikan semperna kelahiran Dewa Belas Kasihan, Guanyin untuk mereka yang beragama Buddha.

Sebagai negara yang berbilang kaum sudah semestinya kita juga support kemeriahan sambutan mereka dengan harmoni.

Tapi lelaki ini disebaliknya, dia anggap perarakan ini adalah perarakan komunis hanya disebabkan ada NGO yang dikenali sebagai KIWANIS, tapi dia terus jump to conclusion kata KOMUNIS!

Video itu tular di media sosial dan mendapat perhatian orang ramai sehinggakan Ketua Polis Daerah Seberang Utara, Noorzainy Mohd Noor, Lapor The Star Online.

 

Makin bangs*t!”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=WDS1-eMvd9c&feature=emb_title

Katanya lagi, ketika perarakan itu, sekitar 50 orang anggota polis bertugas untuk menjaga lalu lintas dan orang ramai. Tiada apa-apa unsur perkauman semasa acara itu berlaku.

Beliau juga menasihati orang ramai agar tidak menyebarkan video itu sewenang-wenangnya tanpa usul periksa.

Pihak polis juga kini sedang melakukan penyiasatan untuk mengenali identiti perakam dan individu yang kongsikan video tersebut.

Kalau benci sekalipun tak perlu lah nak di tunjuk-tunjuk ke media sosial, simpan je lah sorang-sorang.

 

Baca : “Kalau tak racist, bodoh” – Netizen Kecam Wanita Hitamkan Muka & Pakai Bindi Untuk Jual Produk Kecantikan

Produk