in

“Mentang-mentang bodoh tu free habis semua dia sapu” – Individu Dikecam Ajak Warganet Boikot IP Man 4 Sebab Uyghur

Ip6

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Hangat diperkatakan pasal isu umat islam di Ugyhur, China ditindas, terselit pula satu cerita yang telah mengundang kecaman netizen.



Seperti yang kita sedia maklum, filem IP4 baru sahaja ditayangkan pada 20 Disember 2019 lepas, dan untuk pengetahuan kepada mereka yang tak follow cerita ini, filem itu merupakan filem dari Hong Kong.

 

Hong Kong vs China

Kita tahu kebanyakan warga Hong Kong boleh dikatakan anti-China, sampai ketahap mereka sangat sensitif bila tegur asal mereka dari China. Biarpun pada dasarnya mereka berasal dari negara tersebut.

Jadi, untuk kefahaman kita filem IP Man 4 : The Finale ini tak ada kaitan dengan kes-kes yang terjadi ini, malah majoriti rakyat di Hong Kong backup Ugyhur.

Emkd5S6U4Aa3Qj0
Sumber : twitter

 

Boikot IP 4 : The Finale sebab Uyghur

Tapi, ada individu ini menyeru warganet untuk boikot filem ini sebagai tanda  sokongan terhadap umat islam di Ugyhur hanya kerana filem ini dari Hong Kong. Hurm,.

SORRY CHINA . I WON’T LET MYSELF ENJOYING YOUR MOVIE WHILE OUR BROTHERS AND SISTERS SUFFERING BY YOUR PEOPLE USING MY MONEY . #Uyghur #SaveUyghurMuslim #China_is_terrorist #china #BoikotProdukCinaSekarang #BoikotChina”

Emzjfdruyauzf A
Sumber : twitter

Tak dinafikan, mesti kita kan rasa marah sampai ketahap nak boikot segala produk atau apa jua perkhidmatan yang berkaitan dengan negara tersebut, tapi sebelum buat satu tindakan tu kenalah buat kajian betul-betul, tak tentu pasal kena kecam.

Disebabkan ituindividu ini dikecam oleh warganet kerana dianggap tak tahu info tentang hubungan antara China dan Hong Kong ini.

 

Mentang-mentang bodoh tu free habis semua dia bungkus – Netizen

Ip Ip2 Ip3 Ip4

Tapi kalau nak kecam pula, kena lah faham betul-betul. Ini kerana, maksud individu tersebut adalah kerana penerbit dan pelakon filem tersebut memang berasal dari Hong Kong tapi mereka ni pro Beijing, jadi The Hollywood Reporter melaporkan bahawa  rakyat Hong Kong sendiri boikot filem ini.

Mungkin itu lah yang cuba disampaikan cuba mungkin konteks yang diberikan itu mungkin membuatkan warganet keliru. 

 

Baca : “Jelitawan Uighur”- Kenali Gul Nazar Dan 3 Lagi ‘Puteri’ Uighur Rupawan

Uighur 1

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.