Sejak Perintah Kawalan Pergerakan diberikan sedikit kelonggaran dan kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat, banyak kedai-kedai yang sudah dibuka setiap hari.
Antara kedai yang dilihat telah dibuka adalah kedai runcit yang dimiliki warga asing. Kedai ini dilihat semakin berleluasa di mana-mana pelusuk negara kita terutamanya di kawasan kampung dan luar bandar.
Namun baru-baru ini, rakyat menjadi geram apabila melihat kedai sebegini dibuka di tengah bandar dan mengganggu laluan kaki lima. Melalui satu posting di Facebook, rakyat dikatakan mempersoal ‘kekebalan’ warga asing ini semua yang membuka kedai berdekatan sebuah bangunan kerajaan di Pulau Pinang.
Bukan itu saja, mereka selamba membuka semula kedai namun tidak menitik beratkan perintah kerajaan. Dalam gambar yang dilihat, mereka dilihat tidak memakai face mask dan langsung tidak mengamalkan social distancing.
Namun kedai ini didakwa ‘kebal’ daripada pihak berkuasa kerana operasi kedai tidak terganggu meskipun mereka dengan beraninya melanggar arahan.
Jangan sampai muncul kluster pendatang haram Covid-19.”
https://www.facebook.com/109757402495422/posts/1647987635339050/?d=n