in

“Dilayan seperti binatang” – Hazwani Helmi Dedah Pengalaman Dalam Tahanan

feature image 1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Selepas beberapa hari ditahan oleh tentera Israel ketika belayar untuk misi kemanusiaan Global Sumud Flotilla, kesemua aktivis Malaysia yang ditahan akhirnya dibebaskan dan kini sedang berada di Istanbul sebelum diterbangkan pulang ke tanah air seawal Isnin esok.

Selepas dibebaskan, aktivis Global Sumud Flotilla, Hazwani Helmi yang juga adik kepada selebriti, Heliza Helmi, telah mendedahkan pengalamannya ketika ditahan oleh tentera Israel.


Hazwani menceritakan pengalamannya itu kepada Al-Jazeera ketika ditemu bual oleh media tersebut selepas dibebaskan.

Artikel Berkaitan: 23 Aktivis Malaysia Yang Sertai Global Sumud Flotilla Dijangka Pulang Ke Tanah Air Pada Isnin

Artikel berkaitan: “Susu, beras dan ubat masih di atas kapal” – SNCC Sahkan Bantuan Global Sumud Flotilla Masih Ditahan Isra*l

Dalam video temu bual tersebut, Hazwani mengatakan mereka yang ditahan telah dilayan seperti binatang kerana layanan tentera berkenaan memang teruk.

Selain barangan peribadi seperti ubat dan dokumen penting dirampas, barangan peribadi juga turut diambil oleh tentera itu.

Sehingga sekarang, kami masih belum dapat semula barangan kami. Dunia perlu tahu tentang kekejaman mereka,” ujar Hazwani.

Bukan itu sahaja, Hazwani Helmi turut berkongsikan layanan teruk yang diberikan oleh tentera itu kepada Greta Thunberg iaitu aktivis dari Sweden apabila Greta telah diseret dan bendera Israel telah ditekap pada wajahnya.

Difahamkan, setakat ini, (ketika artikel ini ditulis), Greta Thunberg masih lagi belum dibebaskan daripada tahanan tentera Israel.

Menerusi video temu bual Al-Jazeera yang sama juga, beberapa lagi aktivis dari negara lain turut berkongsikan pengalaman mereka dilayan dengan teruk ketika berada dalam tahanan tentera Israel.

Sumber: Instagram Al-Jazeera

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.