in

“Tunggu jemaah sujud rakaat terakhir” – [VIDEO] Wanita Sedar Beg Kena ‘Cilok’, Kejar Pencuri Sampai Luar

Ft Jemaah Wanita Kejar Pencuri Beg Tangan

Seorang lelaki bertindak mencuri dua beg tangan ketika jemaah sedang khusyuk solat subuh berjemaah di Masjid Jamek Pengadang Baru, Kuala Terengganu. Dalam kejadian pada jam 6.20 pagi semalam itu, pencuri tersebut dikatakan menggunakan sehelai jaket untuk menutup sebahagian mukanya ketika masuk ke ruang solat jemaah wanita.

Melalui rakaman yang kini tular, dia dilihat menunggu saat jemaah untuk sujud sebelum berlari ke dalam dan ‘cilok’ beg tangan diletakkan di tepi mereka.

Jemaah Kejar Pencuri

Menurut Kosmo, Ahli Jawatankuasa Masjid Jamek Pengadang Baru, Asli Muhammad berkata, perbuatan suspek kemudian disedari salah seorang jemaah wanita yang bertindak mengejarnya sehingga ke luar.

Katanya, suspek telah terpijak sebahagian kain telekung mangsa yang solat di saf belakang itu membuatkannya wanita berkenaan tersedar beg tangannya dicuri.

Berdasarkan rakaman televisyen litar tertutup (CCTV), suspek yang berbaju hijau muda memasuki ruangan solat jemaah wanita dari pintu di sebelah kiri masjid.”

Dia menunggu sehingga sehingga semua jemaah sedang sujud rakaat terakhir sebelum mengambil beg tangan kedua-dua mangsa yang solat di saf terakhir dan kedua terakhir.”

Malangnya, wanita berusia 50-an itu gagal menangkapnya dan suspek berjaya melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta yang sedang menunggunya di luar pagar masjid.

Kedua-dua mangsa memaklumkan mereka kehilangan barangan berharga dianggarkan bernilai kira-kira RM1,000.”

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Md. Din berkata kes itu kini sedang disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

Baca: “Tau kau takut” – [VIDEO] Bagi Alasan ‘Repair’, Dua Pemuda Kantoi Nak Curi Ekzos Kereta Terus Lari

Ft Curi 1

Sumber: Kosmo!