in

“Pishang kalau time emergency paut tak kena” – Netizen Pertikai Pengguna Myvi Guna ‘Stereng Potong’ Ala F1

Stereng kereta

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Tanpa menghiraukan jenis ataupun buatan sesebuah kereta itu sama ada ia keluaran tempatan ataupun luar negara, ada sesetengah pemilik kenderaan yang gemar mengubah suai kenderaan mereka. Macam-macam komponen ditukarnya supaya nampak lebih stailo dan sporty sampai kadang-kadang tu dah melanggar undang-undang jalan raya Malaysia pulak.

Baru-baru ini, satu video menunjukkan satu pengubahsuaian yang telah dilakukan pada sebuah kereta menjadi perbualan pengguna media sosial.


LM stereng kereta e1648264867849

Rakaman berdurasi lebih satu minit itu memaparkan seorang pemilik kenderaan Myvi yang telah menukar stereng kereta asal menjadi stereng kereta dengan rekaan ‘terpotong’ yang kebiasannya digunakan model kereta lumba seperti kereta Formula 1.

https://www.facebook.com/229491180728050/videos/655669539026959

Selamat ke?

Setakat artikel ini ditulis, video yang dikongsikan semula oleh grup Facebook DashCam Malaysia sudah meraih lebih 300 ribu tontonan.

Meninjau di ruangan komen pula, rata-rata warganet mempertikai tindakan pemandu Myvi yang menukarkan streng asal kepada stereng ala F1 itu. Ramai yang menyentuh isu keselamatan dan risiko bahaya yang mungkin berlaku akibat pengubahsuaian itu.

“Santai relax boleh la kak, time emergency kalau tak sempat paut naya ni. Selalunya streng macam ni kegunaan track je untuk pusingan 90 darjah ke kiri dan kanan. Untuk pusingan lebih dari tu tak sesuai atas faktor keselamatan,” tulis netizen.

“Semoga tak mengelak lubang atau lembu secara tiba-tiba,” komen seorang warganet pula.

Untuk info, pemilik Myvi berkenaan memberikan anggaran kasar sekitar RM2,500 untuk memiliki stereng kereta sepertinya.

Sumber: FB DashCam Malaysia

Baca: “Tesla baru ke ni?” – [VIDEO] Anak ‘Prank’ Sorok Stereng Kereta, Reaksi Ibu Buat Ramai Berdekah

page 31 e1648262710682

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.