in

Penguatkuasaan Imigresen Trump: 435 Warga Malaysia Dalam Senarai Pengusiran

syaz ft 2025 02 06T151613.587

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Umum mengetahui, Amerika Syarikat (AS) kini di bawah pemerintahan Presiden Donald Trump selepas kemenangannya pada Pilihan Raya Umum November tahun lalu.

Dalam pentadbirannya sebelum ini, beliau amat mementingkan penguatkuasaan imigresen di bawah Penguatkuasaan Imigresen dan Kastam AS (ICE).


Terbaru, seramai 435 rakyat Malaysia termasuk dalam 1.44 juta bukan warganegara AS menerima arahan akhir pengusiran ICE.

Artikel berkaitan: Pentadbiran Trump Nama Semula Teluk Mexico, Kini Dikenali Sebagai Teluk Amerika

Artikel berkaitan: Trump Buat ‘U-turn’ Rancangan Ambil Alih G*za? Ini Apa Yang Korang Perlu Tahu Tentang Visi Presiden AS

Menurut data Operasi Penguatkuasaan dan Penyingkiran (ERO) ICE yang dikeluarkan pada November lalu, kira-kira 435 rakyat Malaysia kini berada dalam doket bukan tahanan ICE dengan arahan penyingkiran muktamad.

images 3

Ini meletakkan Malaysia dalam kategori pertengahan antara negara yang terjejas akibat pengusiran itu.

Difahamkan, dokumen ICE menunjukkan bahawa walaupun bukan warganegara yang menerima arahan pengusiran akhir boleh mendapatkan perlindungan melalui suaka atau Konvensyen Menentang Penyeksaan.

Bagaimanapun, kerajaan AS tetap mengharapkan negara asal menerima kepulangan rakyat mereka.

Dalam pada itu, agensi itu turut menggesa kerajaan asing untuk mengesahkan kewarganegaraan, mengeluarkan dokumen perjalanan dengan segera dan menerima penghantaran pulang rakyat mereka melalui penerbangan komersial atau sewaan khas.

Sumber: Harian Metro

Sumber: KBTX

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.