in

Isu Lelaki Berpakaian Wanita, JAKIM Akan Panggil Pihak Terlibat

ft JAKIM

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Isu beberapa pempengaruh lelaki beragama Islam yang berbusana persis wanita dipandang serius oleh segelintir pihak dan menggesa agar Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengambil tindakan sewajarnya terhadap isu ini.

Susulan itu, pihak JAKIM telah tampil memberikan respon dan memandang serius mengenai isu tersebut. Menurut JAKIM, tindakan mereka itu telah menimbulkan keresahan dan menyentuh sensitiviti agama Islam serta budaya di Malaysia.


Artikel berkaitan : Influencer Pakai Busana Seakan-akan Wanita Di AJL, Netizen Mohon JAKIM Ambil Tindakan Tegas

Artikel berkaitan : “Negara mana ni?” – Achey Tergamam Nak Jawab, Anak Tanya Jantina Tetamu ‘Red Carpet’ AJL

Oleh itu, pihak JAKIM telah menghubungi dan memanjangkan perkara ini kepada pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang bertanggungjawab dalam mengawal selia industri komunikasi dan multimedia di negara ini berdasarkan peruntukan undang-undang.

Kata JAKIM dalam satu kenyataan hari ini lagi, mereka akan memanggil pihak yang berkaitan untuk mendapatkan penjelasan lanjut dan mengadakan sesi perbincangan secara tertutup bagi memberikan nasihat dan bimbingan.

“JAKIM menyeru dan menasihati semua pihak agar sentiasa peka, menghormati nilai-nilai serta sensitiviti agama di Malaysia. Perkara ini tidak sepatutnya berlaku dan berharap agar perlakuan seumpama ini tidak berulang lagi pada masa akan datang.”

480320161 1077131354457834 8921988911547060384 n

Harap isu ini dapat dibendung dan perkara sebegini tidak berulang lagi kelak.

Sumber : Facebook JAKIM

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.