in

Buaya Hantar Mayat ke Tebing Sungai Cetuskan Kekecohan Penduduk Kampung

buaya ffff

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lobak Merah
Lobak Merah
Buaya Hantar Mayat ke Tebing Sungai Cetuskan Kekecohan Penduduk Kampung
Loading
/

Kecoh semalam di media sosial apabila tularnya sebuah video yang memaparkan mayat seorang lelaki ditarik oleh seekor buaya hingga ke tebing sungai.

Kejadian yang berlaku di Biatan Lempake, Kabupaten Berau, Kalimantan Timur ini dirakam oleh penduduk kampung yang dilaporkan mencari mangsa yang hilang semalam, menurut Harian Metro.


Berdasarkan video tersebut kelihatan mangsa yang dikenali sebagai Syarifuddin sedang digonggong buaya yang bergerak ke arah tebing sungai.

capture 20170720 112344
Sumber: Facebook
capture 20170720 112649
Sumber: Facebook
20108619 1242296782566729 9045595054272220683 n
Sumber: Facebook

Penduduk tempatan yang berada berdekatan dengan tebing sungai tersebut didengari menjerit,

“Woi lepas sudah, woi!” 

“Kasihan ini… Astaghfirullah besar.” 

Ternyata beberapa minit kemudian, buaya tersebut seakan-akan memahami apa yang disuruh penduduk tempatan dan melepaskan mayat tersebut ke tebing.

Melihatkan buaya tersebut berlalu pergi, penduduk tempatan pantas mengangkat mayat dari dalam sungai ke tepian tebing.

20245773 1242296769233397 2933023526761911998 n
Sumber: Facebook

Menurut laporan portal Banjarmasin Post, mangsa tidak diketahui sama ada mati lemas ataupun mati akibat disambar buaya. Walau bagaimanapun, penduduk kampung telah menggunakan khidmat pawang untuk menemukan mangsa yang dikatakan hilang sejak sehari lepas.

Dengan menggunakan ilmu kebatinan, buaya tersebut dikatakan menghantar mayat itu sendiri ke penduduk kampung.

Oleh sebab itu, ramai netizen menggelar buaya tersebut sebagai buaya yang baik. Err.. okay…

20245512 1242296729233401 6805807171286355799 n
Sumber: Facebook

Walau bagaimanapun, menurut sahabat mangsa, Syarifuddin kemungkinan besar meninggal akibat diterkam buaya semasa sedang mandi bersama seorang lagi rakan bernama Abdullah.

Dakwaannya ini dikuatkan lagi dengan adanya beberapa kesan gigitan dan cakaran pada tubuh mangsa yang berasal dari buaya tersebut.

Takziah buat keluarga mangsa. Sentiasalah berhati-hati kalau nak mandi di mana-mana sungai yang memang terkenal dengan penampakan buaya. Lebih elok mandi dekat rumah je, kan? 

Baca: “Ingat dia menyelam dan tahan nafas. Tapi lepas lima minit cari tak jumpa, kami sepakat laungkan azan…”

mati lemas

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.