Tidak dapat dinafikan, zaman kini ramai yang suka membuat content sebagai kenangan atau untuk menjana pendapatan dari media sosial.
Namun, ada masanya merakam video atau mengambil gambar untuk media sosial boleh dilihat sebagai satu tindakan yang biadab malah ada ketikanya ia boleh mendatangkan bahaya.
Artikel berkaitan: 2 Budak Tingkatan 1 Maut, Motosikal Bertembung Sesama Sendiri Ketika Buat Aksi ‘Wheelie’
Artikel berkaitan: Nak Elak Asap Penduduk Bakar Sampah, 2 Lelaki Maut Motosikal Bertembung
Seperti yang tular di laman X baru-baru ini di mana seorang wanita dilihat memegang telefon pintarnya sambil menunggang motosikal.
Yang bukan2 je la ….nyawa xleh beli kat supermarket dik…
Kredit dc owner pic.twitter.com/lAQ62TtOrf
— #UpdateInfo??? (@update11111) September 26, 2024
Dari video yang tular itu, dapat dilihat wanita berkenaan sedang merakam dirinya sendiri menggunakan kamera depan, lebih mengerikan dia menunggang motosikal betul-betul di belakang sebuah lori.
Malah, dalam video itu juga wanita berkenaan dilihat meletakkan bag silangnya di bahagian belakang, jika ada yang meragut beg itu berkemungkinan besar dia boleh terjatuh dan menyebabkan kemalangan yang teruk.
“Bahaya weh!”
Tindakan wanita itu mengundang kecaman netizen, ramai yang beranggapan perbuatannya itu bukan sahaja sesuatu yang kurang bijak malah ia boleh mendatangkan kecelakaan.
Aduhai, nasib baik takde pape jadi…
Sumber: X