in

[VIDEO] Staf KKM Dipersoal Netizen Sebab Guna Cotton Sama Buat Calit Hidung & Mulut, Wanita Perjelaskan Hal Sebenar

Ft Swap Test Gune Kit Sama

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sama seperti individu lain, wanita yang dikenali sebagai Yanna juga ingin kongsikan pengalamannya melakukan ujian saringan (swab test) di TikTok, namun begitu, lain pula reaksi netizen apabila melihatnya. 

Guna cotton sama calit hidung dan mulut”

Dalam video itu, Yanna dilihat melakukan swab test menggunakan kaedah pandu lalu, dilihat petugas KKM yang melakukan ujian kepadanya memasukkan alat ujian ke dalam hidung sebelum ke dalam mulutnya menggunakan barang yang sama.

Video ini telah meraih 637.3K jumlah tontonan dalam masa 2 hari ia dimuat naik, memandangkan ianya mendapat perhatian netizen, rata-rata mempertikaikan kakitangan KKM yang melakukan perkara sedemikian rupa.

@sheinna.sh

rasa masin 🤣🤣🤣

♬ original sound – Apa ini MISKA – Apa ini MISKA

Ada ke swab macam ni? – Netizen

Selain netizen, tuan empunya badan sendiri musykil dengan cara ini. Rata-rata netizen pelik kenapa kakitangan KKM tersebut tidak menggunakan barang berasingan kerana ia dilihat satu perkara yang agak pelik bagi mereka.

Rata-rata netizen yang pernah melakukan ujian saringan, mereka menyatakan bahawa selalunya akan menggunkan kit yang berasingan.

Swap Test Gune Kit Sama 4 Swap Test Gune Kit Sama 3 Swap Test Gune Kit Sama 2 Swap Test Gune Kit Sama

Ketika dihubungi Team Lobak Merah, Yanna menjelaskan ujian sariangan itu dilakukan 2 hari lepas dan ia dilakukan di Pejabat Kesihatan Daerah Muar.

Memandangkan video ini tular, difahamkan ada kakitangan KKM menghubungi Yanna dan menjelaskan perkara tersebut.

 

Teknik dah betul, mungkin kekurangan kit

Yanna ada kongsikan perbualannya dengan individu yang dipercayai kakitangan KKM menjelaskan bahawa teknik yang dilakukan itu dah betul.

Kata individu tersebut, kakitangan itu cucuk di hidung kerana teknik rongga hidung adalah lebih bersih daripada rongga mulut. Ini kerana mengikut teori,  hidung ada bulu yang menapis udara masuk dan rongga mulut pula sebenarnya banyak kuman dan itu sebablah kita disarankan basut mulut sebelum dan selepas makan bahkan digalakkan kumur 2-4 jam sekali.

Berkenaan dengan menggunkan kit yang sama pula, individu tersebut menjelaskan sebenarnya memang kena guna dua kit, namun begitu ada kemungkinan bahawa PKD tersebut sedang kekurangan kit, itu sebab lah dia gunakan kaedah ini.

@sheinna.sh

Reply to @sheinna.sh Harap membantu netizen 🥺🙏🏼 terima kasih @marnieeeeee21

♬ original sound – Apa ini MISKA – Apa ini MISKA

Apapun, harap perkongsian ini dapat membantu supaya dapat elakkan daripada berlakunya salah faham.

 

Baca : “Ada saja alasan” – Ramai Penduduk Degil Taknak Buat Swab Test, Polis Terpaksa ‘Terjah’ Rumah

Ft Degilswab

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.