Bantuan Rakyat Malaysia

Kalau sebut saja tentang netizen, mesti ramai yang terfikir kecaman atau perkara buruk yang disebarkan golongan ini. Tapi korang tahu tak, sebenarnya netizen di Malaysia ini antara netizen yang paling bermurah hati dan terpantas kalau bab-bab membantu orang yang di dalam kesusahan?

Tak percaya? Haa meh admin senaraikan insiden melibatkan netizen Malaysia yang membuktikan dia orang ni memang berpegang kepada semangat #KitaJagaKita dalam bab menghulurkan bantuan! 

 

1. ‘Mak’ jual baju bundle menangis netizen borong jualannya

Kes ini sebenarnya baru saja berlaku beberapa minggu lalu apabila seorang wanita bernama Rosidah Ahmad buat live untuk menjual pakaian bundle dengan harga serendah RM1.

Selalunya tak ramai yang join FB live ‘Mak’ ni mungkin sebab dah lewat malam, tapi tak sangka pula rezeki wanita ini tiba-tiba viewnya naik mendadak sampai beratus-ratus orang. Netizen yang kasihan melihat ‘Mak’ bersiaran larut malam kemudian memborong kesemua baju-baju bundlenya.

Mak

Patutlah ‘Mak’ sampai menangis terharu depan livenya pada malam tu. Good job netizen! 

 

2. Rupa bilik rehat frontliners viral, netizen buat sumbangan 

Kalau sebut bab frontliners ni, admin yakin netizen kat luar sana memang mudah jatuh kasihan sebab mereka inilah tulang belakang yang berjuang melawan COVID 19. Lebih menyedihkan pula bila viral ruang rehat frontliners di Pulau Pinang merupakan katil yang tidak beralaskan tilam.

Susulan isu tersebut, tweetfamous Injang Nation telah membuat kutipan sumbangan daripada netizen dan mereka dapat mengumpul lebih kurang RM11,000 dalam tempoh 2 jam. Hebat kuasa netizen! 

 

3. Terperangkap dalam banjir, mujur posting FB viral atas bantuan ramai 

Bayangkan dalam keadaan hujan lebat dan air banjir pula makin naik, apa yang korang boleh lakukan kalau kereta korang tiba-tiba terperangkap di tengah jalan hampir 24 jam?

Individu bernama Shahira Dasmin ini telah membawa perkara tersebut ke media sosial dengan meminta bantuan netizen menularkan keadaannya itu supaya ada pihak datang membantu.

Kuasa Viral tu Hebat😥 Tolong laaaa kami tersadai di tengah2 jalan. Ke depan xboleh, ke blkg pun xboleh. Makanan tak ada….

Posted by Shahira Dasmin on Sunday, December 15, 2019

79278908 2622497541167296 2827138540142329856 N

Mujurlah berkat viral statusnya itu, pihak berkuasa datang membantu dan berjaya mengeluarkan Shahira bersama suami dan bayi dari kawasan tersebut. Alhamdulillah! 

 

4. Pelajar IPT terkandas akibat COVID 19, netizen sanggup tumpangkan tempat tinggal

Disebabkan peningkatan kes COVID 19 secara mendadak, pihak IPT pada Oktober lepas telah tangguhkan pendaftaran secara bersemuka hingga menyebabkan pelajar-pelajar yang dah sampai di kolej mereka terkandas dan tak ada tempat nak dituju.

Kasihan dengan nasib pelajar-pelajar ni, netizen dengan besar hati telah tawarkan rumah mereka sebagai tempat penginapan sementara buat pelajar-pelajar sebelum pulang ke kampung semula. Syukur! 

843138

Disebabkan isu ini juga muncul hashtag #SiswaJagaSiswa yang jadi ruang untuk kongsikan bantuan buat pelajar di luar sana.

 

5. Selain netizen, Ustaz Ebit Lew & golongan artis juga antara yang ‘power’ hulurkan bantuan

Kadang-kadang tak semua perkara dapat dibantu netizen tetapi netizen juga boleh jadi penghubung antara pihak dermawan untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Contohnya netizen tularkan isu pelajar yang memerlukan tab untuk sesi pembelajaran di rumah atau isu Zoo Negara tak lama dulu yang kekurangan sumber kewangan. Isu ini kemudian dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang turun untuk menghulurkan bantuan.

Esdwviku4Aqe D2

Malah ketika Pantai Timur dilanda banjir pada tahun lalu, hasil viral netizen juga artis seperti Siti Nurhaliza, Sharifah Shahira, Zarina Anjoulie dan ramai lagi datang hulurkan bantuan.

Banjir 1

Waa salutelah dengan netizen kita ni! Pantas dalam menyebarkan isu yang memang memerlukan perhatian ramai!

Bila bercakap tentang isu bantuan ni, Suria FM bakal melancarkan kempen Bantuan Tunai Suria yang beri peluang dekat korang di luar sana untuk memenangi wang tunai sebanyak RM300 sehari tau! 

Cara nak join contest ni senang saja, pertama sekali pendengar kena daftarkan maklumat peribadi dan lengkapkan ayat “Saya Mahu Bantuan Tunai Suria kerana…” dekat laman web Suria FM.

Pendengar yang terpilih nanti akan dihubungi penyampai Suria dan korang kena beri kata laluan yang dimuat naik di apps Suria Malaysia 30 minit sebelum isyarat peraduan ni on air tau!

Bantuan Tunai Suria

Mudah je kan? Kalau korang gagal beri kata laluan, RM300 tu akan digandakan untuk segmen seterusnya. Masyukkk! 

Jappp admin tak habis lagi ni, haa nak beritahu korang juga, kalau tadi kita bercakap tentang geng artis yang turun padang hulur bantuan untuk mereka memerlukan kan…

Well mereka ini juga bakal ‘turun padang’ untuk menghiburkan kita semua dengan Konsert Digital Jelajah Suria FM yang bakal diadakan 24 Mac ini jam 9 malam!  

Antara barisan artis yang bakal menghiburkan kita semua seperti Haqiem Rusli, Iman Troye, Dato Awie, Floor 88, Masdo, Dayang Nurfaizah, Misha Omar dan ramai lagi lah.

Dayang Nurfaizah

Dsc00690

Dan disebabkan musim pandemik ni, korang tak perlu susah-susah nak fikir nak kena turun stadium ke apa sebab persembahan artis-artis hebat ini akan ditayangkan di Facebook, Youtube dan aplikasi Suria FM serta LIVE di frekuensi Suria FM!

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Bantuan Tunai Suria dan Konsert Digital Jelajah Suria, korang boleh je layari ke laman Suria FM atau medsos stesen radio ni.

Sumber: Sinar Harian
Sumber: Twitter