in

“Kalau aku jadi ahli keluarga, remuk hati” – Arwah Dijadikan Bahan Persenda Netizen Negara Seberang

Content4

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Nampaknya kes video rakan meninggal dunia telah kini viral lebih meluas lagi sehinggakan mendapat liputan dari negara seberang.



Kisah usahawan yang dikatakan ingin memberi inspirasi itu telah mendapat perhatian orang ramai. Namun, apa yang kurang enaknya, disebabkan penularan itu juga arwah kini telah dijadikan bahan senda warganet disana.

 

Siap ada buat meme

Ia mula disedari selepas netizen dari negara ini menyedari komen-komen yang diberikan, arwah dipersendakan seperti tidak ada apa-apa berlaku.

“Sekarang dah faham tak kenapa ada yang tak setuju dengan video ni untuk dijadikan tatapan umum. Kau baca komen netizen persendakan jenazah.”

Ini antara contoh komen yang diberikan. Siap ada yang buat meme lagi.

Jenazah Jenazah2 1 Jenazah3 Jenazah4 Jenazah5

Biarpun ramai mempersendakan, ada juga yang ambil serius dan bersependapat dengan orang tempatan disini bahawa tindakan merakam jenazah sahabat sendiri itu tidak sewajarnya dilakukan.

Susulan dengan komen-komen itu, warganet dari Malaysia @NaufalAntezeem menyangkal pendapat influencer yang dikatakan tak ambil kisah dengan pendapat orang.

“Mulut orang memang kita tak boleh tutup. Tapi kena fikir yang kita sendiri buka ruang untuk orang persendakan arwah.”

Naufal juga menentang dakwaan influencer tersebut jika ia dibuat dengan tujuan untuk ajak orang ramai doakan arwah, baginya ada cara lain yang lebih elok.

“Jangan ingat kita terlepas macam tu je. Kalau tak ditayangkan content ni, orang tak ambil tahu pun. Kalau nak ajak ramai orang doakan arwah, buat je video tulis segala kebaikan arwah, flashback sikit timeline hidup arwah. Dah cukup. Kau takde hati perut ke baca komen netizen ejek arwah.”

 

Inilah contoh terbaik “buka ruang untuk fitnah”

Tambah pemuda ini lagi, jika dia letakkan dirinya di tempat ahli keluarga arwah, pastinya dia remuk hati apabila ada netizen cakap macam-macam pasal arwah.

“Kau baca sendiri netizen tulis apa pasal video ni. As if arwah tu mainan. Kenapa sampai macam tu? Sebab kau sendiri buatkan kematian as content!”

Katanya lagi, tak mustahil sikap sebegini akan mendorong segelintir pihak ambil kesempatan untuk keluarkan kain kafan ikut gred, material pada masa akan datang.

“Nanti bila orang rakam mayat kita, nampak cantik kain kafan tu dalam video. Kau tunggu jelah. Oh tak lupa juga, boleh jadi ada yang buat pakej tema minimalis, bohemian waktu kebumi”

Sebelum ini pendakwah sendiri telah menjelaskan bahawa hukum merakam jenazah sahabt itu haram kerana bimbang maksud sebenar beri pandangan negatif. Pokoknya kita dah tengok ia memang benar terjadi

 

Baca : “Bimbang maksud sebenar video beri pandangan negatif” – Rakam Video Urus Jenazah Sahabat, Pendakwah Terkenal Kata Hukumnya Haram

Pendakwah

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.