in

“Jangan riak, Allah tak suka” – Tunjuk Gambar Kacang Buncis, Netizen Perli Admin FB ‘Show Off’ Gelang Emas

Emas Buncis

Emas disifatkan sebagai satu pelaburan yang bijak untuk jangka masa panjang kerana harganya yang sukar untuk turun. Dalam keadaan yang terdesak, pemilik emas boleh gadai dan mendapat sumber kewangan tambahan.

Satu posting di Facebook beberapa hari lepas menunjukkan gambar gelang emas besar telah mendapat perhatian ramai. Difahamkan, admin page itu sedang memeriksa tanaman kacang buncis dan memuat naik gambar sayur segar berkenaan.

Buncis2

Buncis4

Namun netizen memerli semula wanita itu yang menurut mereka hanya mahu menunjuk-nunjuk gelang emas bersaiz besar di tangannya.

Ada yang berseloroh tentang gelang itu, ada yang mendakwa gelang tersebut palsu dan terdapat beberapa netizen yang memberi nasihat terhadap tuan empunya badan tentang risiko keselamatannya.

Buncis3

Emas Tipu

Sehingga kini, posting itu mendapat lebih 1,800 reactions, 296 komen dan 787 perkongsian sejak dimuat naik 4 hari lepas di Facebook page Borneo.

Baca: “Aku rasa keterlaluan” – Netizen Kritik Cara Syed Saddiq Kaitkan Denda Khairuddin Tak Kuarantin Dengan Hukum Hudud

Saddiq Hudud

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook