“Dakapan terakhir sebelum pergi…”- Nenek Paut Batang Pokok Selamatkan Cucu Dalam Banjir Paras Bumbung, Namun Sehari Lepas Tu Dia Pergi Buat Selamanya.

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Indonesia sekali lagi digemparkan dengan bencana yang cukup dahsyat, apabila Sulawesi Selatan dilanda banjir buruk sehingga menyebabkan tanah runtuh sejak selasa lepas yang sehingga kini mengorbankan 26 nyawa, puluhan hilang dan lebih 5000 kehilangan tempat tinggal.

Menurut Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB), kawasan yang terjejas banjir melibatkan Kota Makassar dan enam kabupaten lain iaitu Gowa, Takalar, Jeneponto, Maros, Pangkep dan Barru.

Namun satu kisah yang mendapat perhatian ramai apabila seorang nenek merangkul pokok didalam banjir sambil memeluk erat cucunya, meskipun paras air ketika itu hampir di paras lehernya..alahai ni yang buat admin nak nangis ni..

Nenek berpaut 3 jam dalam banjir sambil peluk cucu

Sumber : Instastory

Gambar Nur Janna Djalil berpaut pada sebatang pohon sambil memeluk erat cucunya yang berumur 2 tahun, Waliziab Muhammad Nur jadi viral sekelip mata.

Kejadian dipercayai berlaku di Kompleks BTM Zigma Royal Part, Keluarahan Pangkabinaga, Kecamatan Pallanga di Kabupaten Gowa pada Selasa lalu.

Pemilik akaun instagram @anandadina yang juga anak kepada Nur Janna Djalil menceritakan kronologi kejadian yang berlaku di instagramnya, malah foto tersebut dia sendiri yang mengambilnya ketika itu.

Ananda berkata handphonenya waktu itu dah nak habis bateri, so disebabkan dia nak maklumkan kepada keluarga maka dia hantar gambar dan voicenote je sebab screen dia basah, susah nak hantar whatsapp.

For those who ask

Iya ini ibu saya dan keponakan saya wali,keadaannya sekarang Alhamdulillah sudah selamat.

Yang nanya siapa yang foto, itu saya yang foto.

Karena pada posisi itu hp saya sudah mau mati, ngetik juga susah karena karena layarnya basah kena air hujan, makanya saya ambil foto untuk kakak saya biar dia tau lokasi saya dan ibu saya dimana.

Kenapa saya ga nolongin ?

saya itu ga tau berenang, bisa dilihat posisi saya dan ibu saya beda beberapa meter.

Sumber : Instastory Ananda

Sumber : Instastory Ananda

Dia memaklumkan bantuan tiba selepas 3 jam Nur Janna Djalil dan Waliziab berada di dalam banjir, sejurus itu mereka terus dibawa ke klinik untuk mendapat rawatan.

Nur Jannna dikatakan baik-baik sahaja selepas kejadian itu, sebelum dia mengadu penglihatannya kabur dan dibawa berobat ke Rumah Sakit Syekh Yusuf, Gowa untuk dirawat..allahu kenapa pulak ni?

Bagaimanapun setelah hampir sejam dirawat, Nur Janna pergi buat selama-lamanya.

“Almarhum sehabis selamat dari banjir tidak ada keluhan

namun kemarin sore tiba-tiba mengeluh gelap penglihatan dan akhirnya meninggal dunia.

Almarhum akan dikebumikan di kampung kami, Kabupaten Luwu, setelah dzuhur,”

Meninggal kerana serangan jantung

Sumber : Instastory

Nenek meninggal selepas selamatkan cucu

Semoga arwah ditempatkan bersama kalangan orang yang beriman dan beramal soleh, amin.

Baca : Belum Selesai Tsunami Di Palu Dan Selat Sunda, Indonesia Bergegar Lagi Dengan Banjir Kilat Dan Tanah Runtuh Di Sulawesi Selatan!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.