in

“Ada jerawat, susah nak gerak tangan” – Faiz Dickie Pernah Dibedah Akibat Infection Gara-gara Cukur Bulu Ketiak

Fd2

Lepas baca apa yang pernah dialami oleh Faiz Dickie pada Mac lepas, harap ia dapat membuka mata semua untuk jangan ambil remeh terhadap perkara-perkara enteng ni.

Tak sangka jerawat yang tumbuh di celah lengan rupa-rupanya ada jangkitan sehingga menyebabkan tangannya susah nak bergerak gara-gara jerawat kecil yang timbul di anggota badan tersebut.

Semuanya bermula masa dia mula mencukur bulu ketiak tu.

 

Bayangkan sebab KETIAK, kau kene bayar RM17,000!

Pada mulanya dia mula rasakan tak ada apa-apa, tapi ‘jerawat’ di semakin membesar seperti ada bisul, keadaannya semakin teruk apabila tangannya susah nak bergerak. Menyedari yang dirinya terkena jangkitan, Faiz Dickie terpaksa menjalani 2 kali pembedahan.

71695061 108247300477221 5311126147220983283 N

1. One day abang perasan kat ketiak abang mcm ada jerawat. Usually biasalah lepas shave bulu ketiak, akan ada irritation sikit and after few days benda tu akan hilang.

2. Lepas 4/5 hari ‘jerawat’ tu makin membesar macam bisul. First time jadi kat abang so kita just bubuh krim farmasi lah. Tapi makin lama makin sakit sampai susah nak gerak tangan.

3. Abang pi klinik and doc kata tu adalah abscess. Dia terus rujuk ke hospital. Abang gi Thompson Hospital (icing gi pvt hosp sebab fikir ada amik insurans Great Eastern – GE). Haha

4. Doc hospital confirmkan yang it is abscess and puncanya besar kemungkinan sebab infection masa shave bulu ketiak! Apoo! Haha

75349273 2479142982132182 4469089882296996036 N

5. Apparently, kuman tu ada kat whole over our body so masa shave tu maybe ada luka kecil yang kita tak perasan. So kuman tu masuk and berlakulah infection. Doc cakap ni kene minor operation untuk buang abscess tu. Wadefak

6. Tanya kos, doc kata anggaran RM5-8k untuk operate. Malangnya masa mintak Guarantee Letter kat GE, kene rejek pulak! Kelam kabut contact ejen insurans @sharifahnurnalia and she convinced me to proceed and nanti claim balik dari insurans.

73271538 417877859152511 2254760209132314859 N

7. Mujur ada saving so proceed ngan admission ward and operation. Nak dijadikan cerita, operation buang abscess tu kene dua kali pulek! First – operate buang. Then a week later, jahit balik. Tempoh seminggu tu untuk kasi daging yang rompong tu heal dulu. Yih

8. Time tu dah pening dah sebab satu; risau nak operate dan dua; dok pikir bil hospital yang totalnya dekat RM17,000 untuk 2 operation, ward, rawatan susulan. Haaa

74607463 162293934835143 4122116185319945278 N 1

9. Alhamdulillah operation ok. 2 hari lepas tu dah discharge tapi everyday selama seminggu kene ulang-alik cuci jahitan kat hosp. Everytime cuci, kene byr RM seratus lebih.

10. Lebih kurang sebulan selepas tu, jahitan pun dibuka. Kalau orang lain ada parut kat muka, kening etc, abang plak ada parut sejengkal kat ketiak. Tak gangster langsung! Haha.

Hanya disebabkan masalah dipandang remeh pada awalnya itu, Faiz Dickie terpaksa dibayar ratusan ribu ringgit bagi menjalani pembedahan.

72459079 105410747463163 5627819290313014919 N

11. Now, ketiak dah jahit tapi poket pulak yang rabak sebab bil total hospital adalah around RM17,000. Semua guna duit saving sebab GL rejek haritu (insurans belum matang habis, lagi 3-4 bulan baru fully matured).

12. Bermulalah kisah isi borang claim, amik medical report etc. Part ni renyah gak tapi ejen abang  banyak membantu walaupun time tu dia dah nak beranak. Haha
13. Honestly I was skeptical psl insurans sebenarnya. Lagi-lagi masa GL kene rejek. Masa tu risau cash yang dah didahulukan tu burn macam tu je. Tapi since abang first time kene abscess ni and doc pun kata I SHOULD get my claims, abang lega sikit.

14. Alhamdulillah after 5 month menunggu. Dapat SMS mengatakan claim abang APPROVED! Time tu jugak cek account and RM16,377.98 dah masuk dalam acc! Yahooo

15. Now what I’m trying to say thru this post is, FIRSTLY, sebelum kau feeling nak masuk pvt host memahal, make sure kau ada insurans yang valid dan ada spare cash in case GL ko rejected. Yihh

Berikutan itu, Faiz Dickie memberikan nasihat kepada kita agar 

Berhati-hati masa shave bulu ketiak! Doc bagitau yang sometimes luka yg miniscule (kecik benau) pun boleh jadi punca infection. Cara untuk cegah menda ni adalah jangan kasi luka kat area yang lembab cam ketiak, peha. Takpun jangan shave, trim je!”

68939471 165226471253541 8375667394111054549 N

Dengan perkongsian dan pengalaman yang dialami oleh Faiz Dickie ni mungkin dapat mengajar kita untuk berhati-hati kalau nak melakukan sesuatu di bahagian anggota badan kita yang sensitif tu.

Malah dapat kita tengok betapa pentingnya insurans sekarang.

 

Baca : Gadis Sanggup Cabut Bulu Ketiak Secara ‘Live’ Untuk Lariskan Jualan Produk

Ketiak